1 fisk

Inkokt lax

Snart är det nationaldagen och här i Uppsala har vi även studentexamen i veckan. Vad kan passa bättre än  en hederlig inkokt lax. En variant på lax som har fått stå tillbaka lite för andra varianter på senare tid. Svenskarna äter ju mycket lax och jag tycker att det kan vara på sin plats att aktivera detta recept igen! Inkokt lax är faktiskt en fantstiskt bra bjudrätt eftersom du lika gärna kan tillreda den dagen innan och jag tycker att den är som godast kall! Den blir bara bättre av att få stå och gotta till sig i kylen.

Det finns egentligen två skolor med inkokt lax. De som gör den med vinäger eller de som gör den med ättika. Vitvinsvinäger är det vanligaste sättet. Jag gör den med ättika. Prova dig fram och se vad du gillar bäst!

Mikaels inkokta lax
600 gram laxfilé med skinn kvar (köp alltid lax på bit)
1 liter vatten
2 msk ättika 12%
1 skivad röd lök
1 liten skivad morot
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 stora kvistar dill
2 lagerblad

Du kan även ha i gelatinblad om du ska servera den kall vid senare tillfälle. Då behöver du två gelatinblad till ovanstående recept.

Gör så här
1. Koka upp lagen och låt puttra ett par minuter.
2. Sänk värmen och sjud laxen ett par minuter, skjut sedan undan laxen och låt den bli klar i den varma lagen.

Servera med pressgurka (som jag tidigare har bloggat om, hittas här), kokt potatis och dillmajonnäs. I veckan kan du läsa om två kalla såser till fisk, bland annat dillmajonnäs.

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Anonym
    29 maj, 2013 at 22:21

    Bra recept med ättika istället för vinäger- gav fin syra.
    Men bättre med gullök än röd då laxen missfärgas.

  • Svara