0 grill/ kött

Inför midsommarafton

Så var den här igen – Sveriges ”riktiga” nationaldag – midsommaraftonen.

I år firar hela UKM tillsammans med en massa annat folk hemma hos några grannar till mig. Här i byn har vi gemensamt midsommarfirande med dans runt midsommarstången (oftast med levande musik), lite lekar och givetvis sill-lunch.

Senare på kvällen med knytis i stora partytältet. Då serverades grillat i alla former, diverse hemgjorda potatissallader och andra göttiga geggor plus en och annan smarrig efterrätt. Det hinner slinka ner nån öl också innan man promenerar hem i sommarnatten med blomsterkransen på sniskan.

På midsommaraftonen hade jag funderat på att göra fläskfilé på detta viset:

Du behöver
1 st gourmetmörad fläskytterfilé
1 kruka färsk basilika
1 rulle kryddsmör med persilja
1 st lime
salt och peppar från kvarnen
5 st Scharlottenlökar

Gör så här

  1. Ta fläskfilén och skär den längs med längden av filén ungefär så att den blir som en utsmetad rulltårtsrulle.
  2. Salta och peppra
  3. Tvätta av limen och riv skalet av den.
  4. Sprid ut lime-rivet jämnt över filén.
  5. Skär tunna skivor av scharlottenlöken och bryn löken i en stekpanna.
  6. Bred ut den brynta löken över filén.
  7. Skär kryddsmöret i skivor och placera ut över filén.
  8. Rulla ihop filén och knyt ihop den med kökssnöre så den inte faller isär.
  9. Rulla runt lite folie runt filén och stek den på indirekt värme under lock på klotgrillen.
  10. Ta av folien och stek på lite så den får färg.
  11. Ta av köttet från grillen och låt vila 10-15 min så köttsafterna hinner sätta sig i köttet.
  12. Skär upp i cm-tjocka skivor och servera.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara