0 tips & trix

Förpackningens vikt

Jag kan tycka att förpackningen på maten jag köper är en del i den totala matupplevelsen. T ex köper jag förvånansvärt ofta vin utifrån hur flaskan/etiketten ser ut, men det kanske är mest för att jag inte kan just nått om vin. Läste nånstans (tror det var i Systembolagets tidning) att undersökningar visar på att en rolig förpackning höjer köpnivån på en produkt, än en tråkig intetsägande förpackning.

Öl däremot kan jag mycket mer om och således tycker jag inte att förpackningen är lika viktig, även om det är mer estetiskt tilltalande med glasflaska än aluminiumburk. Det är väl förvisso en mer estetisk fråga än en smakfråga. Jag och några kompisar gjorde ett blindtest för några år sedan då vi provade några ölsorter som fanns både på flaska och på burk mot varandra. Alla tre tyckte att flaskprodukten smakade plåt och gissade därför på att den kom från burken. Hmmm…

Så om det spelar roll ur ett estetiskt perspektiv, borde det ju rimligtvis vara ännu viktigare ur ett miljöperspektiv? T ex om förpackningen är mer tegelstensformad tar den mindre fraktvolym, man kan lasta mer på samma kubikmeter transport, än en förpackning som är mer spetsig och därför fraktar mera luft på samma kubikmeter transport. Ur ett transportmiljötänk borde även burkölen ha bättre ”luft-volyms-index” än glasflaska med smal hals. Glas och aluminium återvinns det mesta av, t ex aluminiumburken återvinns till ca 90% av de 1 miljard burkar som säljs på ett år i Sverige. PET-flaskan återvinns till ca 73-92% av de 600 miljoner flaskor som säljs på ett år i Sverige. Glasflaskan hittar jag ingen information på men den återanvänds ca 40 ggr under sin livstid.

Mjölk till exempel finns ju både i ”tetra brick”-form och i ”takås”-form med skruvkork. Se mer information på Arla.se. Nu är det inte bara nämnda producent ovan som har denna typ av förpackning. De flesta producenter har det.

För om det tillverkas 3 miljarder liter mjölk i Sverige varje år så antar jag att det är ganska många kubikmeter luft som fraktas omkring om alla litrarna skulle vara takås-förpackning kontra tetra-brick.

Således borde takås-tetran vara sämre ur ett miljöperspektiv PLUS att plasten till korken adderar än mer negativ kredd till denna förpackningstyp,

Men varför har då producenterna tagit fram denna typ av förpackning? ”Det är konsumenterna som efterfrågat en återförslutningsbar förpackning”…hmm…ja, jo…visst är det praktiskt. Man kan till exempel lägga ner mjölkförpackningen i kylen utan att innehållet rinner ut, men är det verkligen så att konsumentens ovetskap alternativt lathet gör att miljöpåverkan blir större än vad man tror?

Kanske är det inte så enkelt att som jag sitta och raljera över lite ihopkastad statistik i en allsköns soppa, men det får en i alla fall att fundera på de små detaljerna i vad man har för konsumentansvar.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara