0 vego

Broccolipasta – Face Your Fears

Så var den här…Face-Your-Fears-veckan. Vems idé var det här egentligen? Jag hade förträngt detta in i det längsta, men nu är det ingen återvändo – Face Your Fears!

Vad går då det hela ut på? Jo, jag och mina bloggkamrater Karin och Mikael har påtvingat oss själva att under denna vecka ska vi ha Face Your Fears som tema på matlagningen.

Vad är då detta för påfund? Ja, kanske är det bara ett sätt att ta tag i de där ”matspökena” man har i huvudet och kansk-kanske-kanske komma ifrån. Ungefär som den där typen av djurfobi som man får träna bort med att umgås med spindeln eller ormen ifråga tills fobin har gått över.

En av mina personliga matfobier är broccoli. För mig är broccoli inte gott. Inte nånstans. Inte ens dränkt i bearniesås – trust me, been there, done that. Broccoli är säkert sjukt gott för många andra men ICKE för mig. Basta.

Jag var lite oförberedd faktiskt då jag tänkte planera mina FYF’s-tillagningar själv. Döm då om min förvåning när jag kommer hem tokhungrig och min kära ogifta hustru har lagat middag åt mig.Trött och blodsockret nere i tånaglarna sken jag upp som en sol när hon sa att ”älskling, middagen är klar! Face your fears!”. Jag skulle ha förstått på hennes småleende att det var något lurt i görningen…

Jag slår mig ner vid köksbordet och blir serverad broccolipasta. Hmm… Med kallsvetten rinnande i nacken och med gaffeln i ett järngrepp i näven, hugger jag in och försöker tänka på nått annat än vad jag äter.

De första tuggorna går sådär, men sen får jag upp farten och skyfflar in broccoli- och pastageggan i munnen. Den knastriga texturen på valnötterna gör det ganska trevligt och inmundigat går bättre än jag trodde.

Ända tills sista två-tre tuggorna… Maten växer i munnen av nån konstig anledning och den sista tuggan känns overkligt stor och ogenomtränglig. Jag känner illamåendet växa som en tsunami inombords. Försöker skölja ner obehagskänslan med några klunkar iskall Portello (som för övrigt är en av mina favoritdrycker). Funkar inte. Fan.

Ingredienser
Broccolibuketter
Philadelphiaost
Riven pizzaost
Kokt pasta
Skivad zucchini
Mjölk
Grönmögelost
Rostade valnötter
Rostade pinjenötter

Så här gjorde min kära älskling:

  1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  2. Dela upp broccolin i små buketter.
  3. Skiva zucchinin.
  4. Koka broccolin och zucchinin i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
  5. Häll i mjukosten i en kastrull, värm försiktigt tills den blir mjuk. Fyll på med mjölk och grönmögelost och pizzaost. Låt allt smälta ihop. Krydda med salt och peppar.
  6. Rosta nötterna.
  7. Blanda ihop hela klabbet.
  8. Servera till intet ont anande sambo.

Hon som har skapat detta personliga helvete åt mig sitter på andra sidan matbordet och garvar läppen av sig när hon ser mina krampaktiga krumbukter och kväljningskänslor, svårt grimaserande.

Tvingar ner sista tuggan och känner att jag kräks lite-lite i munnen. Uäck!
Det där var något som jag absolut inte var beredd på eller ens vill äta igen. Tvingar mig att äta rent på tallriken och känner mig inte alls stolt över att ha lassat in en stor portion av broccolipasta. Känner mig smutsig. Smutsig ända in i själen.

Tack kära du för omtanken med matlagningen. Tack. Verkligen. Not.

Det jag tröstar mig är att jag har pushat mig utanför min comfort zone. Det gör mig lite gladare!

Du vet väl om att det är då du går utanför din comfort zone som du utvecklas och lär dig något nytt om dig själv eller vad du kan.

Nu ska jag gå och borsta tänderna.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara