0 sött

Syrénsaft

Min ogifta hustru var i den kungliga huvudstaden och på vägen hem slank hon in på den-där-stora-tidningskiosken på Centralstationen och köpte två nya tidningar som hon trodde jag skulle gilla. I den ena tidningen hittade jag fyra saftrecept där det ena lät för skumt för att bli saft så jag var tvungen att prova det – syrensaft. Räck upp en hand alla som har druckit syrensaft förrut…nähä, trodde väl det.

Jag har haft flädersaft som en favorit genom åren. Den är ”sommar” för mig, så himla gött! Det är ju lite samma sak, man plockar blommor från en buske ute i trädgården, så syrensaft kanske inte var så långsökt som jag först trodde.

Du behöver

  • 40-50 klasar syrénblommor
  • 3 st citroner
  • 1,8 kgströsocker
  • 1 st vaniljstång
  • 60 gr citronsyra
  • 2,5 liter vatten

Gör så här

  1. Skölj syrénklasarna och lägg dem i en stor rostfri bunke eller kastrull.
  2. Tvätta citronerna noga och skär dem i tunna skivor och dela vaniljstången.
  3. Varva blomklasarna, socker, vaniljstång, citronsyra och de skurna citronerna i bunken.
  4. Häll på hett vatten så att det täcker alla ingredienser och blanda om.
  5. Täck bunken med plastfolie. Ställ den på en sval plats i tre dagar. Rör om i den då och då.
  6. Sila saften genom en fin silduk. Slå upp den på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Saften går också bra att frysa.

 Drick och njut av sommaren!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara