0 sött

Stekt banankaka med vispgrädde och jordgubbar

En sak vill man aldrig göra och det är att slänga mat. En av de vanligaste sakerna som blir dålig hemma hos mig är banan. Jag kan egentligen bara äta banan när den är så där perfekt. När den är hård så är den sträv och jobbig på tungan och i gommen. När den är för mjuk så har jag problem med konsistensen. Men det finns en utväg! Jag brukar nästan alltid slänga ihop en banankaka på mina halvdåliga bananer. Bananerna brukar dessutom smaka lite mer när de lever lite på lånad tid. Kakan är egentligen en mjuk pepparkaka fast med banan och kaffe i. Riktigt smarrig och som brukar vara uppskattad som fika tilltugg. Kaffe och banan är ju a match made in heaven. Jag ska även slå ett slag för en enkel dessert som du kan göra på banankaka eller annan sockerkaka.

Till banankakan behöver du
100 gram smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (nej du kan inte byta ut bikarbonat rakt av mot bakpulver)
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 bananer som levt ett hårt liv
0.5 dl kallt kaffe (gärna mörkrost)
Gör så här
1. Smörj och bröa en valfri form, c:a 1 1/2 dl
2. Rör ihop socker och smör poröst och tillsätt äggen. 
3. Blanda resten av ingredienserna utom kaffe och bananer och tillsätt i smeten. 
4. Mosa bananerna i det kalla kaffet. Tillsätt till smeten.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i c:a 45 minuter på 175 grader. 
Banankaka eller sockerkaka som dessert
Ett litet tips som kan vara gott så här i sommartider är att steka skivor av banankakan eller sockerkakan i en torr stekpanna utan fett så att ytan blir lite frasig. Servera sen kakan med vispad grädde och färska jordgubbar. Dekorera anrättningen med florsocker som du pudrar genom en sil. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara