0 sött

Solskenskaka eller oväderskaka

Det kom ett mail: Vad gjorde jag för fel!! Skulle bli en solskenskaka men blev kaksmet med skorpa. Gjorde ju allt rätt med tid och temp och recept… Är hemma hos mamma och vi skulle göra hennes gamla favorit men med ett recept från en annan bok än vad hon brukar. Hon kör alltid utan bakpulver med solskenskaka så det gjorde vi nu också. Och så tog vi siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl. Ugnen är ny och den var inne 40 minuter i nedre delen av ugnen. Enda vi kan komma på är om ugnsluckan inte stängt sig helt.

’Oväderskakan’ enligt brevskrivaren
Solskenskaka

Jag tog detta som en utmaning. Klart det skulle testbakas! Hursomhelst, med bakpulver och vanligt vetemjöl blev min kaka inte kladdig. Den blev som en segare sockerkaka. God!

Liten analys, vad kan ha gått fel då? Ugnar måste man lära känna, det är en relation som måste utvecklas och upptäckas. Och den här var ny. Kan vara det, ni känner inte varandra tillräckligt bra än. Med tanke på bildbeviset ser det ut som om kakan kunde ha stått inne en stund till. Vetemjöl kan i princip alltid bytas ut mot siktat dinkelmjöl. Dinkel tar upp mer vätska än vanligt vetemjöl. Så alltså borde inte kakan ha blivit för lös. Bakpulvret, ja, det hade kanske hjälpt till att lyfta kakan lite till. Jag röstar alltså för att det är ugnen och bakpulvret som spelat in. Det ser ju ändå ut som om kakan gick att äta eftersom stora delar är borta. Och att det smakade bra är ju huvudsaken!

Här är i alla fall receptet, från Sju sorters kakor, prisbelönt 1945 och allt.

Solskenskaka/Oväderskaka
125 g smör
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
20 sötmandlar till garnering

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret samt smöret.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i 10 min på +175 °C.
  6. Skålla och skala mandeln, skär mandeln i strimlor eller klyv på mitten.
  7. Ta ut kakan, lägg på mandeln, gärna i ett mönster.
  8. Fortsätt sen att grädda kakan i ytterligare 20-30 minuter. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara