0 grill

Rabarbertrio – del 3 – Rabarberchutney

Sista delen i min rabarbertrio blir en egenkomponerad rabarberchutney.
Chutney är i vanliga fall inte nått jag äter med någon större förtjusning. Oftast tycker jag de är alldeles för söta och för stora klumpar av mango eller vad det nu är som har hystats i chutneykokargrytan.

Chutneyn kan serveras till t ex grillad mat. Har fått ett tips om att chutney ska vara gott till grillad halloumi. Har dock inte provat själv…ännu.

Sprang ut i det härliga sommarregnet, barfota som den värste Ernst Kirchsteiger och kapade åt mig lite rabarberstjälkar. Iväg in till köket igen och börja fundera på hur ett chutneyrecept skulle kunna se ut.

Jag tog i följande grejer i mitt recept

  • ca 250 gram rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 matsked rödvinsvinäger

Detta låts koka ihop i en kastrull på medelhög värme.

Under tiden tog jag fram en kastrull till. Vi kan kalla den för Numero Dos. I den hälldes en skvätt olivolja och dessa grejer åkte ner för att stekas på lite:

  • en finhackad rödlök
  • ett par, tre, fyra finhackade vitlöksklyftor

Fräs på ordentligt! Det luktar ju så gött!

När sedan rabarberkastrullen börjar tjockna på och rabarbern är sönderkokt till ett rödrosa slem, häll då i lökfräset ner i rabarbersmeten och sleva i två matskedar sambal oelek. Fegar du ur, ta en eller en halv matsked flaxar med armarna och dansar The Chicken Dance. Låt sedan hela klabbet sakta sjuda en stund så smakerna gifter ihop sig ordentligt. Min chutney går det näääästan att flaga färg med, men bara nästan.

Under tiden står jag (fortfarande barfota) och blickar drömskt ut över nejden med ett glas rosévin i ena handen och en slev i den andra, sakta-sakta-sakta rörande i sommarens första rabarberchutney. Detta är kärlek – att få laga mat till nära och kära!

Äh, jag fixar inte Ernst-tugget, inte ens efter ett par glas vin. God afton.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara