0 sött

Rabarbertrio – del 1 – Rabarbersaft

I år får vi sjukt med rabarber så jag tänkte att jag skulle hitta på nått med rabarber i, därav trio i recept innehållandes rabarber.
Det första jag kom att tänka på var givetvis saft. Rabarbersaft har jag aldrig gjort, men det kan väl inte vara så svårt? Typ rabarber, socker, vatten och nån skum påse med nått jox från kryddhyllan i den lokala matbutiken?

Efter lite ”googlande” i den Rutiga Kokboken hittade jag …..ingenting förrutom kompott, kräm, paj och smält rabarber. Smält rabarber lätt ju ifs spännande. Däremot hittade jag ett recept på sotasaker.com som jag provade istället. Vad gjorde man innan internet? Ifs kanske man umgicks IRL och fick ett klassiskt rabarbersaftsrecept av sin granne eller liknande. Nåväl, över till receptet.


Du behöver

  • 1 kg rabarber
  • 5 dl kranvatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 krm natriumbensoat

Gör så här

  1. Skölj och hacka rabarbern i centimeterstora bitar. Du behöver inte skala dem.
  2. Häll rabarber och vattnet i en kastrull och koka sönder rabarbern tills dom mosat sönder.
  3. Fram med silduken och sila av rabarbermoset. Det ska bli ca 1 liter saft.
  4. Koka saften och sockret på spisen, tillsätt natriumbensoatet.
  5. Låt svalna och häll på flaska.

Saften kan avnjutas samma dag!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara