0 plock

Ostsufflé – så retro

Av någon outgrundlig anledning blev jag galet sugen på ostsufflé. Vet inte när jag åt det senast. Jag var kanske 10 år. Mamma hade gjort sufflé, men det är inte hur det smakar som jag minns. Utan att den hann sjunka ihop till en platt pannkaka eftersom några av gästerna var lite sena. Vi brukade även äta katrinplommonsufflé (ja, jag är född på 70-talet). Men det tar vi en annan gång och då blir det en liten flirt med det här gänget: Den Bruna Maten. Hur som helst, jag gjorde sufflén på Västerbottenost och låglaktosmjölk. Mycket gott! Det är ju som att äta ostfluff. Servera med en god sallad till.

Recept för 3-4 personer
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
4 stora ägg
3 dl lagrad, riven ost
2 tsk Maizena
salt & vitpeppar efter smak

  1. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölen och smöret. Låt koka upp under omrörning och låt koka i 3-5 minuter. Lyft kastrullen från värmen och låt smeten svalna lite.
  2. Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggvistorna till ett hårt skum, ställ åt sidan. Vispa i en äggula i taget, sen osten och sist Maizenan. Smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i omgångar i smeten. Gör det lite snabbt och ’slarvigt’. Häll smeten i en smord form som rymmer minst 1,5 l. Grädda i nedre delen av ugnen på +175 °C i c:a 40-50 minuter.
  4. Sufflén är färdig när smeten har stelnat och vuxit i höjd. Servera omedelbums!

Till efterrätt bjöds det på ytterligare två klassiker som jag lovar komma med recept på snart. Ledtråd: päron.

    Du kanske också gillar

    Inga kommentarer

    Svara