0 sött

Kolakakor

Jag förbereder kalas. Oj vad det bakas. Imorgon når bakandet sin kulmen. Så tills dess bjuder jag på kolakakor. Några tips då. Kör på rumsvarmt smör, ej smält. Smälter man smöret går det verkligen inte att få till några rullade längder. Då får man göra små bollar och fördelas ut på plåten istället. Kakorna blir ockå plattare och sprödare. Funkar det med, men om det just är snittar man vill ha så ta som sagt rumsvarmt smör. Nästa tips är att inte ringa ett telefonsamtal direkt när plåten tagits ur ugnen och i och med detta glömma bort att skära kakorna. Det blir liksom bara smul om kaklängderna hunnit svalna när de ska skäras. Och så får man baka en omgång till… Alla tips i i texten är baserade på empirisk erfarenhet.

Recept för c:a 25 kakor
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bIkarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära (kan uteslutas)

Vispa ihop smör, socker och sirap. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt och platta till och räffla dem med en gaffel. Grädda gyllene i mitten av ugnen i c:a
12-15 minuter på +175 °C.
Skär längderna på snedden och låt sen svalna. FIKA!

PS: receptet kommer från Leila.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara