0 sött

Kanelkaka

Var kommer uttrycket att ‘bli på kanelen’ ifrån? Kanelen kom från Kina till Egypten 2400 f.Kr. Kanelen kom till Sverige första gången på 1000-talet med korsfarare som skulle kristna Sverige. Den blev dock ingen populär krydda förrän på 1800-talet då den användes till brännvin och för att dämpa dålig smak i maten. Därav uttrycket ‘att bli på kanelen’ som alltså syftar på berusningen som uppstår när kanelkryddat brännvin intas. Nu var det inte ett recept på hembrännt jag tänkte dela med mig av utan ett recept på en osedvanligt fin kanelkaka, som kanske i och för sig blir berusande god…

Ingredienser kakan
175 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl gräddfil

Fyllning
1 dl strösocker
1 tsk kanel

  • Rör smör och socker krämigt.
  • Rör i ett ägg i taget.
  • Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker.
  • Rör ner mjölblandningen i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.
  • Smöra och bröa en springform.
  • Häll i hälften av smeten, blanda socker och kanel och häll över hälften av blandningen på smeten.
  • Häll i resten av smeten och strö sedan över resterande socker- och kanelbalndningen uppepå kakan. Grädda på +175 °C i c:a en timme.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara