0 grill/ kött

Grillat högrev

Högrev är ju inte direkt en styckningsdetalj som jag brukar grilla. Har nog aldrig hört talas om nån som grillat högrev heller vid närmare eftertanke. Därför vart jag så nyfiken när ICA’s matmagasin Buffe damp ner i brevlådan för några dagar sedan. Där i var det ett recept på grillat högrev så jag beslöt mig för att prova!

Du behöver

  • En bit högrev (inte grytbitsvarianten alltså, utan en stor bit på ca 1,5-2 kg)
  • 1 st köttbuljongstärning
  • 1 msk kryddpeppar
  • 2 gula lökar
  • 2 st Pasillo-peppar
  • 1 flaska Bötet Barleywine från Nynäshamns ångbryggeri
  • Kranvatten
  • Salt & peppar

 Pasillo-pepparn hade jag hemma och ville bara testa lite, men jag tror den är lite klen i smaken för att överrösta kryddpepparn. Nästa gång ska jag nog ta bort kryddpepparn tror jag, är inte så överförtjust i den smaken.

Gör så här
Ta en stor kastrull, lägg ner köttbiten och fyll upp med vatten så att det precis täcker.
Koka upp och skumma av några gånger innan du hystar ner köttbuljongstärningen, kryddpepparn, lökarna (i klyftor), pasillo-pepparn (delade i 2-3 delar).
Tippa i nästan hela flaskan Bötet Barleywine i kastrullen. Spara en slatt åt kocken. Riktigt bra barleywine!
Locket på och låt det puttra iväg i ca 1.5-2 timmar.

Stäng av plattan och låt köttbiten svalna lite i lagen.
Ta upp köttet och lägg i en bunke i kylen, gärna under press (stog det i receptet i Buffe, oklart vad själva pressandet gör dock. Kanske håller köttet ihop bättre, vad vet jag).

Så här långt kan man förbereda, t ex dagen innan.

Skär köttet i cm-tjocka skivor tvärs med fibrerna.
Pensla skivorna med valfri glaze och grilla på dem på din grill i några minuter tills bitarna fått fin färg.

Blir otroligt mört, men jag ska nog vara mer noggrann när jag väljer köttbiten nästa gång!
 
Servera med valfria tillbehör. What ever yanks your crank, t ex timjanspotatis och aioli.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara