0 grill/ kött

Gourmetmörad fläskfilé från grillen

Igår grillade jag en gourmetmörad fläskfilé som vart så himla god! Dessvärre blåste det iskallt så att stå ute och tjitt-tjatta med middagsgäster vid grillen som man brukar göra i vanliga fall, fick ske runt köksbordet inne istället. Men det gjorde inte så mycket då denna rätt kräver minimalt med passning. Man kör helt enkelt bara tills temperaturen är rätt, sen är det klart!

Vad är då rätt temperatur? Det kan man hitta på nätet lite varstans, t ex här eller här.

Just gourmetmörad fläskfilé tycker jag gör sig alldeles utmärkt på grillen och är bättre att grilla än ”vanlig” fläskfilé, men det är väl en smaksak antar jag.

Du behöver

  • en gourmetmörad fläskfilé
  • en påse god potatis, t ex sorten Cherrie
  • Några rödlökar
  • lite grillolja att pensla på filén
  • valfri sås, vi körde med tzatziki nu igen

Gör så här

  1. Tänd upp grillen. Använd briketter eftersom briketter håller glöden längre än kol. Denna köttbit var så stor (1.3 kg) så det tog en stund att grilla den.
  2. Lägg på köttet när briketterna är gråa.
  3. Pensla på grilloljan och lägg på locket på grillen. Justera lufttillflödet med ventilerna.
  4. Vänd köttet några gånger under grillningen.
  5. Mot slutet av grillningen lägger du på rödlökarna.
  6. När du grillat klart låter du köttet vila i lite folie på köksbänken ca 10-20 minuter. Skär man köttet direkt efter grillning är det risk att köttsaften rinner ut istället för att absorberas av köttet under vilan.
  7. Servera köttet med grillade rödlökar, ungsbakad klyftpotatis och lite sås.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara