0 sött

Gammeldags kanelbullar

En av mina fikafavvisar är förstås kanelbullar. Dom e ju så goa, men det ska vara med kardemumma i!
Här är ett recept jag har snott från en mjölpåse.

Ingredienser, deg

  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 13 dl vetemjöl

Ingredienser, fyllning

  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel

 Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  2. Finfördela jästen i en degskål. Häll vätskan i skålen och rör om tills jästen har löst sig.
  3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
  4. Arbeta degen 4-5 minter tills den blir smidig och släpper ur skålen.
  5. Låt degen jäsa i skålen, täckt med en bakduk i ca 40 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar som kavlas ut till två avlånga kakor.
  7. Fyllning: Bred på smöret. Strö över sockret och kanelen. Rulla ihop till en rulle.
  8. Dela varje rulle i 20 bitar. Lägg dem i pappersformar på plåtar. Jäs under bakduk i ca 40-60 minuter.
  9. Pensla med ägg och häll över lite pärlsocker som dekoration.
  10. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader i 6-8 minuter.
  11. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara