0 sött

Chokladfudgetårta

När ens kära matkamrat, vän och kollega Ulrik går och fyller 40 år så måste det firas!
Och det gör man bäst med en mastig chokladfudgekaka. Stort grattis på din födelsedag!

Kakan
150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudgen
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g rumsvarmt smör

1 msk kakao till garnering

  1. Sätt ugnen på +175 °C.
  2. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, bakpulver och kakao. Rör i det smälta smöret.
  3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i c:a 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
  4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt sjuda under omrörning i c:a 15 minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll fudgen på chokladbotten och låt kakan svalna. Kan med fördel stå i kylskåpet ett tag.
  5. Pudra över kakao. Servera med lite vispad grädde.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara