0 vego

Belugalinser & edamamebönor

Vem har sagt att det inte ska vara äventyrligt att handla? Jag hittade ett spännande recept på Halloumisallad med rödbetor. Salladen innehöll belugalinser och edamamebönor. Eeeh…? En tungvrickare så god som någon. När man var yngre så hade man på sin höjd äppeljuice och apelsinjuice att välja på eller de stora vita bönorna som tittade upp ur chili con carnen likt en simmande Barbapapa. Mångfalden i butiken var långt ifrån vad den är idag.

[Uppsala, måndag 21 maj, 16.52]

Jag: Har ni Edamamebönor?
Anställd på Ica: Edamer?
Jag: Nej, Edamamebönor. Edamer är ju en smaklös ost från Holland. Det känner jag till.
Anställd på Ica: Har aldrig hört talas om
Jag: Det ska tydligen vara en japansk sojaböna som ofta finns i frysdisken.
Anställd på Ica: Nej, tyvärr det har vi inte
Jag: Jag har faktiskt en annan fråga också. Har ni belugalinser?
Anställd på Ica: Bekludialinser sa du?
Jag: Nej, belugalinser.
Anställd på Ica: Belogialinser tror jag inte att vi har.
Jag: Ok.
Anställd på Ica: Vad är det egentligen du ska laga?

Det är med andra ord inte bara jag som är ny på dessa produkter utan även de anställda i livsmedelsbutikerna har det jobbigt när man har frågor om livsmedel som någon intresserad matskribent har plitat ner i ett recept. Men visst är det härligt med mångfald i butiken? Det är ju viktigt att produkter i den lokala livsmedelsbutiken speglar samhället i stort. Vad hemskt det vore om vi inte vågade ta emot influenser från andra länder. Det finns ju inget nyttigare för människan. De flesta människor vill nog bli överraskade, uppleva något som faller utanför ramen. Jag älskar det i alla fall. Annars hade det blivit kålrot resten av livet.

Hur var det då med tungvrickarna? Jo, varken belugalinser eller edamamebönor fanns på mitt Ica. På torsdag lagar jag Halloumisallad med rödbetor, röda linser och vanliga sojabönor här på bloggen.

Tror och hoppas på en god och välsmakande integrerad maträtt. Jimmie Åkesson äter nog förresten kålrot varje dag.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara