0 kött

Viltjärpar med mandelpotatis

Min rätt så lokala matbutik har numer viltfärs i sitt sortiment. Ett trevligt inslag må jag säga. Dessutom är köttet färskt och inte fryst. Färsen består av hälften vildsvin och hälften hjort. Perfekt att göra järpar på.

Till järparna behöver du

600 gram viltfärs av valfritt klövvilt
2 ägg
2 bananschalottenlökar (lite större alltså)
1 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
1,5 dl hackad bladpersilja
smör, salt och peppar

Grädde och svartvinbärsgelé till sås och servering.

Gör så här
1. Hacka löken fint och stek den i en klick smör så att den blir mjuk.
2. Blanda viltfärsen, äggen, grädden, bladpersiljan och senapen till en smidig smet. Avsluta med att ha i den stekta löken.
3. Forma järparna med hjälp av en matsked.
4. Sätt ugnen på 150 grader. Jag brukar alltid låta järparna steka klart i en ugnsform så blir de inte så lätt torra. Ett bra nybörjartips om du vill undvika torra järpar eller biffar.
5. Stek järparna så att de får en fin yta, vänd en gång.
6. Låt de steka klart i ugnsformen.
7. Häll tillbaka skyn som uppstår i stekpannan och häll på c:a 2 dl vispgrädde, vispa i
c:a 1-1,5 msk svartvinbärsgelé. Du kan även ha i maizenaredning om du vill ha såsen lite tjockare.

Servera järparna med mandelpotatis, en god sallad och en klick extra svartvinbärsgelé.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara