0 fisk

Trio i lax – laxbiffar

Jag kommer bjuda på min 3-i-topp på laxrätter. Du kanske känner igen dig i att man står där med ett paket med fyra frysta portionsbitar lax och vet att man bör äta mer fisk för då blir man smart. Men vad göra? Fantasin tryter och man borde redan ha ätit mera fisk så att säga…

Hoppas detta kan inspirera att tänka i nya banor. Vi börjar med tredje placeringen: laxbiffar med blomkålsbulgursallad. Receptet har jag fått från min mamma. Jag tycker det är ett bra grundrecept som man kan utveckla och ändra lite efter tycke och smak. T.ex. ha i lite schalottenlök i biffarna, smaksätta såsen med wasabi, lägga till fler ingredienser i bulgursalladen eller rent utav byta ut bulguren mot quinoa, matvete eller couscous.

Laxbiffar
½ kg lax (typ 4 frysta portionbitar)
1 msk söt senap, typ Dijon
1 kruka gräslök (går bra med fryst också)
½ dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås
2 dl turkisk yoghurt
1 msk pepparrot eller 1 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
Lite svartpeppar från kvarn

Bulgursallad
3 dl kokt bulgur
½ gurka, urkärnad i små tärningar
750 g blomkål, små buketter som kokats i saltat vatten
2 msk olivolja
2 krm salt
1 kruka dill (går bra med fryst)
Citron

Kör laxen i matberedare till färs och blanda med senap, hackad gräslök, grädde, ägg, salt och peppar. Forma till små biffar och stek i smör på inte alltför stark värme. Blanda ingredienserna till såsen. Blanda bulguren med små bitar av blomkål, olivolja, salt och peppar, smaka av med citron. Servera med valfri sallad. Jag kan inte garantera att du blir smarare men mättare kommer du bli i alla fall!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara