0 vego

Svamprisotto

Om jag har förstått det rätt så finns det två erkända varianter av risotto, den ena mer kompakt och den andra lösare. Jag är då ett fan av den första sorten, krämig, gärna stabbig risotto med massa smör och parmesanost i. Igår kväll lagades det en med trattkantareller i. Receptet tog jag helt sonika från risförpackningen och så justerade jag det lite.

4 dl Avorio-ris
4 sharlottenlökar
2 msk smör att steka i
1 dl vitt vin
9 dl grönsaksbuljong
0,75 dl torkade trattkantareller
1,5 dl färskriven parmesanost
Salt och peppar från kvarn

Börja med att blötlägga svampen i ljummet vatten, bra om den får stå en timme eller två. Hacka löken fint. Smält smöret i en låg och vid kastrull och fräs löken mjuk, det ska inte bli någon färg på löken. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt i 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgångar med buljongen, ungefär var 5:e minut. Viktigt att inte ha i all buljong på en och samma gång för riset måste få hinna med att suga upp vätskan mellan varven. Koka på svag värme i c:a 20 minuter tills riset känns mjukt. Häll i svampen. Rör i den rivna parmesanen och tillsätt eventuellt en klick smör, det gjorde jag, två klickar blev det till och med. Smaka av med salt och peppar. Jag serverade risotton med ett glas vitt vin, olivolja som ringlades över och nybakat Levain-bröd.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara