0 sött

Stenhammarskakor – extra large

När vi hade vårt första fika med UppsalaKamratMat så var denna fantastiska kaka en av många vi bjöd på. Den har länge varit en av mina favoriter. Den är liksom lite kolaaktig utan att vara en kolakaka. Ja ni förstår vad jag menar. Eller så gör ni inte det. Andra gången vi anordnade ett fika så plockade jag fram denna kaka igen. Vi hade mot alla odds lyckats att begränsa oss till en kaka var. Jag tyckte då att det var kul att göra kakorna lite extra stora för att ge dem lite extra lyster. Ungefär som om New York möter tantig svensk småstad.

Ingredienser (ca 45 st)
300 gram härligt smör
7 1/2 dl vetemjöl
3 dl socker
1/2 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl korinter
1 dl finhackad sötmandel

1 ägg och hackad sötmandel (lite grövre än sötmandeln du har i degen) till garnering.

Blanda alla ingredienserna i en bunke och arbeta in den till en smidig deg. Dela upp degen i 8 bitar och rulla ut bitarna till fingertjocka längder.

Platta ut rullarna på en plåt som du täckt med bakplåtspapper. 2 rullar brukar få plats på en plåt. Pensla med ägg och strö över mandeln.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader. ca 8.10 minuter. Skär dem i sneda bitar medan de är varma. Jag brukar få ut 6 stycken per rulle.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara