0 bröd

Picknickbröd

Tjo vad det är livat på Kvalborg! Eller, vid näramre eftertanke så är det städat. Väldigt städat. Det enda festandet i närheten av mig är i lägenheten bredvid… Jag bakar istället bröd och en glutenfrilåglaktoscheesecake till morgondagens ‘sill-lunch’ (läs picknick) som ska avnjutas tillsammans med resten av UKM i Botaniska trädgården imorgon. Blir cheesecaken bra kommer recept här sen. Som bröd tänkte jag baka ett tortano, det är ett italienskt bröd med fyllning. Eftersom brödet inte är klart ännu, har jag gladeligen fotat bilden i kokboken One more slice av Leila, och receptet med annan fyllning hittar du även här.

Degen
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2,5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special

Fyllning
100 g chèvre
250 g mozzarellaost
1 näve blandade oliver (jag tar gröna)
1 näve röda körsbärstomater
3 kvistar färsk rosmarin
Svartpeppar från kvarn

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
4. Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte, då trycker man ut all luft.
5. Skiva mozzarellan, smula chèvren, dela oliverna, finhacka rosmarinen och dela tomaterna, varav allt på degen
6. Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans.
7. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på +250 °C.
8. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till +200 °C. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.
9. Ät brödet på en filt i Botaniska trädgården tillsammans med en miljon andra människor på Valborg i Uppsala.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara