0 sött

Macarons

Kanske decenniets mest hypade småkaka! Snygga och goda om du frågar mig. Kanske också lite kluriga att göra, med med rätt recept blir det enklare att lyckas. Fick detta av en kompis som fick det från en kompis, som hittat det på nätet (här) där det också visas med fina bilder steg för steg hur man gör. Recepter blir c:a 30 st macarons. Och låt dig inte avskräckas av att det är sockerlag som ska kokas och olika byttor hit och dit. Mät upp allt i förväg som värsta TV-kocken. Det kommer gå fint.


Ingredienser

120 g äggvitor, uppdelat i två skålar

35 g socker
150 g fint malen mandel
150 g florsocker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
1. Sätt ugnen på +160 °C.
2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en mandelkvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 g på en köksvåg.
4. Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
5. Vispa upp 60 g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 g socker under vispning.
6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når +118 °C på en termometer.
7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar c:a 10-15 minuter.
9. Rör i 60 g äggvita i mandel- och florsockerblandningen. Tillsätt valfri färg.
10. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Blanda försiktigt, smeten ska vara trögflytande.
11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt plåten vila i 30 minuter innan gräddningen (detta hindrar att kakorna spricker).
12. Grädda i c:a 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter).
13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret. Montera dem sedan två och två med en god fyllning. Jag hade smörkräm i mina, en med hallonmarmelad i och en spetsad med Baileys. Lycka till!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara