0 bröd/ frukost

Lyxiga morgonfrallor

Nybakat bröd på morgon är det få som säger nej tack till. Jag som älskar bröd säger i alla fall ’ja tack’ till nybakat – närsomhelst! Och sköter sig degen själv så är det ju hur enkelt som helst att få de där rykande, färska frallorna till sin morgonkopp. Här har du receptet för att imponera på någon imorgon bitti eller bara skämma bort dig själv:

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
2 msk honung, sirap fungerar också bra
c:a 8 dl vetemjöl
1/2 dl solrosfrön (valfritt)
1/2 dl pumpakärnor (valfritt)

Rör ut jästen med vattnet, tillsätt olja, salt honung/sirap och det mesta av mjölet. Se till att spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt till en smidig deg. Har du en Hushållsassistent eller motsvarande, låt degen knådas i maskinen c:a 5-7 min. Ta upp degen, den ska kännas kladdig men inte för lös, i så fall har du i lite mera mjöl. Rulla ut till en längd på mjölad bänk. Dela i 12 delar, rulla till bollar och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa övertäcka med plastfolie på sval plats i 10-12 h (tips här är att se till att det är rikligt med mjöl på bullarna så inte plasten fastnar). Efter 10-12 h: låt plåten med bullarna stå i rumstemepratur medan ugnen värms till +250 °C. Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 min. Om du knackar på brödet ska det låta ’ihåligt’, då är det klart. Vill du kan du innan du skjutsar in bullarna i ugnen ha på valfria frön. Du kan byta ut mjölsorter och frön i brödet för att få till just dina favoriter!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara