0 kött

Köttfärssås på uppländsk kalv

Påskledigheten går med stormsteg mot sitt slut och någonstans ser jag framför mig att det är dags att börja jobba igen. Med jobb följer matlåda. Och jag har…ingen. I frysen hittar jag en påse kalvfärs som jag och min kompis Jonas köpt från en gård i Uppland. Det var faktiskt inte igår jag gjorde köttfärssås. Det smakade ganska bra på tungan när jag sa det högt för mig själv.

Det finns ju naturligtvis mängder av recept på köttfärssås. Nåja. Vi får se hur det här går.

Ingredienser

1 kilo kalvfärs
3 msk olivolja till stekning
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
1 stor röd chilifrukt
2 tärningar köttbuljong
2 burkar tomater (jag brukar köpa italienska småtomater på burk)
4 msk tomatpuré
1 tsk soja
1 kvist färsk rosmarin att koka med
1, 5 tsk hackad färsk rosmarin
2 msk torkad körvel (hittar aldrig färsk)
1 msk chilisås

 

Gör så här 

Använd gärna en gjutjärnsgryta. Hacka den gula löken och chilifrukten så det är klart. Pressa i vitlöksklyftorna i den varma oljan. Fräs hastigt och ha i den gula löken och chilifrukten. Var noga med att blandningen inte tar färg.

Ha i kvisten rosmarin och lägg i köttet. Låt det puttra en stund. Ha i tomatpurén och sedan tomaterna tillsammans med buljongtärningarna. Låt det puttra vidare en stund.

Viktigt att köttfärssåsen får puttra en stund. 

Häll sedan i soja och chilisås och resten av kryddorna. Låt puttra i ca 20 minuter på låg värme. Köttfärssås ska puttra ganska länge så alla kryddorna smaksätter köttfärssåsen ordentligt.

Servera med tagliatelle och en god sallad. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara