0 tips & trix

Kokboken Kokkonsten som vetenskap och konst

En av mina favoritfilmer är Miss and Mrs. Sweden av Göran Gentele (med Jarl Kulle i huvudrollen). Filmen är en politisk satir som driver med alla politiska läger och samhällsklasser. I filmen refererar Jarl Kulle till Hagdahls kokbok som han tycker att hans son (Bruno Wintzell) måste ha i hemmet. Jag kunde inte riktigt släppa taget om den där boken och för ett par år sedan så köpte jag den på ett antikvariat.
Läkaren Dr. Charles Emil Hagdahl (1809-1897) fick med åren ett otroligt matintresse och läste om mat, experimenterade med mat och skrev om mat. Han såg som sitt kall att skriva en kokbok som innehöll ”det lätta, behagliga och helsosamma, som finns i den franska kokkonsten, utan att derför behöfva öfvergiva våra bästa vanor eller enkelheten i vår gamla kraftiga svenska föda”. Boken kom ut för första gången 1879, omtrycktes 1889-91 och kom ut förkortad som ”Mindre kokbok” 1895.
Tanken är att ni kommer att få ta del av ett och annat recept ur denna kokbok, en av de verkliga klassikerna i den svenska gastronomiska litteraturen. Jag fascineras bland annat av att ett recept innehåller parmesanost vilket känns exotiskt för en kokbok från 1800-talet.
Jag kan även utlova att ett av mina ”face-your-fears-recept” kommer att vara hämtad ur denna kokbok.
Stay tuned.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara