0 vego

Koka potatis- och purjolökssoppa på en spik

Potatis- och purjolökssoppa är en säker utpost om man vill göra en enkel vardagssoppa och det går faktiskt att variera den ganska mycket. Perfekt att göra när man har slentrianköpt en purjolök som har blivit liggande och som bara väntar på att bli en soppa tillsammans med den jordnära vännen, potatisen. Jag hade turen att ha en slatt vin i kylskåpet som fick fungera som katalysator till ingredienserna.

Jag tycker alltid att det är enklare att ta fram alla ingredienser som ska vara med på sopptåget så jag slipper flänga runt som en tätting.

Laguppställning

700 gr mjölig potatis
1 purjolök
1 gul lök
11 dl vatten
2 dl vitt vin
1,5 dl vispgrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl röda linser
2 tsk torkad timjan (godare med färsk såklart)
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
Salt och peppar

Hacka potatisen i tärningar och grovhacka purjolöken (spara lite av den gröna delen till garnering). Ställ hacket åt sidan. Hacka vitlök och gul lök fint och bryn i olivoljan utan att det det tar färg. Häll i potatis, purjolök och timjan, fräs i ett par minuter. Slå på vattnet, buljongtärningarna och vinet. Låt koka upp. Häll i linserna och låt koka i ca 20 minuter.

Mixa soppan slät tillsammans med grädden. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara