0 fågel/ grill

Grillade kycklingspett

Ganska många i min bekantskapskrets drar sig för att grilla kyckling med motiveringen att det blir torrt. Mitt resonemang är att man då har grillat kycklingköttet alldeles för hårt vilket torkar ut köttet. ”Ja men man måste ju grilla kyckling länge för att undvika salmonella”. Jag brukar då kontra med att så länge kycklingen är född och uppväxt i Sverige ser jag ingen risk med att man skulle få salmonella av icke-söndergrillad kyckling. Man kan grilla kyckling lagom länge, inte så att man ser ut ifall man förvarat kycklingen i en nerbränd Valborgskase.

Mina kycklingspett brukar jag använda en marinad/glaze till som Leila Lindholm använt till revbensspjäll i en av hennes kokböcker. Har provat både till spjäll och till kycklingspett och jag tycker båda kombinationerna är riktigt bra.  

Över till kycklingspetten – ta ett par-tre kycklingfiléer, slice’a upp dom i 1×1 cm strimlor (eller grövre om du föredrar det), trä upp strimlorna på spett. Använder du träspett får dom gärna ha legat i vattenbad en stund för att motverka att dom brinner upp så fort under grillningen.

Ingredienser glaze
2 dl japansk soya
2 dl ljust muskovadosocker
2 dl ketchup
En stor bit färsk ingefära, grovt riven
2-3 st vitlöksklyftor, pressade
2 dl flytande honung

1. Blanda socker, soja, honung och ketchup i en bunke.
2. Skala och riv ingefäran, pressa vitlöken och rör ner i glazen.

Pensla på glazen på spetten och grilla dem på lagom varm grill, gärna briketter/kolgrill, tills glazen kokat in något och spetten fått fin färg. I detta fallet är färgen svart inte fin, kom ihåg det!

Servera gärna med grillad rödlök, grillad färskpotatis och tzatziki. Drömmen om sommaren lever så här i tidiga april!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara