1 sött

Cheesecake med hallon

Hela UKM picknickade i Botaniska trädgården på lunch. Gott och trevligt såklart. Vi åt potatissallad, sill, silltårta, tortano och cheesecake. Det hela ackompanjerades av ett spelmanslag som spred ljuv musik till de picknickande, Valborgsfirande människorna. Lovade ju tidigare att om cheesecaken blev bra så skulle recept komma upp här. Den blev bra. Mycket bra. Micke sa något i stil med: nog den godaste cheesecake jag ätit! Så, ja, den fick godkänt. Receptet är från Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Jag använde laktosfri cream cheese från Valio, laktosfri crème fraiche från Arla och glutenfria digestivekex från Semper. Givetvis kan man använda vanliga produkter. Här kommer receptet!
Botten
10 digestivekex (kör du på glutenfria digestivekex tar du ett helt paket)
100 g smält smör
Första fyllningen
400 g cream cheese
3 ägg
1,5 dl socker
Översta lagret
4 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl siktat florsocker
1 dl tinade hallon
0,5 msk maizena
Så här gör du
1. Smula sönder kexen och blanda med smöret, tryck ut i en pajfom med löstagbarkant. Grädda i ugnen på +200 °C i 5-10 minuter.
2. Vispa ihop cream cheese, ägg och socker och häll i formen. Grädda i 35 minuter på
+180 °C. Kakan ska lyfta lite från kanten och även i mitten. Ta ut den och låt den svalna.
3. Blanda nu ihop crème fraiche, vaniljsocker och florsocker, mosa i hallon och rör i maizena, häll över den helt svalnade kakan. In i ugnen igen 6-7 minuter på +180 °C. Ytan ska stelna lite.
4. Ät, njut, ta en bit till, bli mätt.

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Sophie
    22 oktober, 2014 at 07:44

    Kan man göra med banan istället för hallon

  • Svara