0 fisk

Bordellpasta – Spaghetti alla puttanesca

Nyligen hemkommen från den dagliga bordellrundan så tänkte jag laga lite klassisk bordellmat. Äsch, skämt åsido. Jag behövde bara en stark inledning på mitt blogginlägg. Men namnet på rätten betyder faktiskt ”Skökans pasta” och är en rätt så fantastisk rätt både när du har gäster och när du behöver en snabb och enkel vardagsrätt. Det sägs att namnet uppkom när de anställda på statliga bordeller i Italien hade ont om tid att laga mat.

Hur som helst så behöver du ca 20 minuter för att göra den här rätten. Basen i maten är saker som du bör ha hemma: krossade tomater, svarta oliver, kapris och sardeller i olja. Ok, sardeller i olja kanske inte är standard i skafferiet, men efter den här rätten kommer de att vara det. Sardeller är fantastiska att ha i såser med burktomatbas för den ger en otroligt fin karaktär på din sås och tar bort den där burktomatkänslan.

Vad behöver du då för att kasta dig tillbaka till de statliga bordellernas förlorade värld? Jo:

Ingredienser
500 gram spaghetti
1 stor gul lök
3 stora vitlöksklyftor
4 tomater
1 burk krossade tomater
2 dl svarta oliver av bättre märke (urkärnade kalamata finns på burk)
1 burk sardeller (zeta)
1,5 dl småkapris
parmesan
olivolja
bladpersilja
svartpeppar

Så här gör du

1. Koka upp en stor kastrull vatten, lättsaltat.
2. Medan vattnet kokar upp så hackar du vitlök, lök och tomater, oliver och bladpersilja. Du behöver inte hacka oliverna om du inte vill. Jag tycker att det ser finare ut om du behåller dem hela.
3. Fräs vitlök och lök i olivolja i en panna utan att de tar färg. Häll i tomater, oliver och sardeller och låt det puttra ett par minuter.
4. Häll i de krossade tomaterna och kaprisen. Smaka av med svarpeppar.  Låt det puttra ett par minuter till och skjut åt sidan.
5. Koka pastan enligt ansvisningarna.
6. Häll av pastan och ha på lite olivolja. Lägg upp på ett stort fat, ca 35 cm i diameter.
7. Häll på tomatsåsen på pastan så att det täcker.
8. Ha på den finhackade bladpersiljan. Uppskattningsvis 1,5 dl.
9. Ha på riven parmesan, ca 2 dl.

Ät och njut!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara