0 sött

Banankana som på Fiji

När ens kompis för några år sedan bestämde sig för att ta ett år time out och resa jorden runt och deklarade att hon kommer befinna sig på Fiji på sin 30-årsdag, ja då var jag inte sen på att utropa: jag kommer! Sagt och gjort, vi möttes upp på Fiji. Det var vinter där, så ungefär som skön, svensk sommar fast med högre luftfuktighet. Efter en vecka på Waialailai, bytte vi ö och också standard, till det sämre. Ute på småöarna körde alla ställen på all inclusive och det låtet flashigare än det var. Ledsen att behöva berätta detta men maten på stället var inte bra, vi var så hungriga. Min kompis grät för att maten var så dålig (och kanske för att hon var hungrig). Det fanns inte direkt något Mc Donald’s att stödäta på heller. Räddningen varje eftermiddag var grannhotellet (hotell och hotell, vad skriver jag, jag menar grannhyddornas anläggning eller hur jag nu ska förklara boendeformen). De serverade hursomhelst eftermiddagsfika. En kopp te och en stor bit banankaka, det blev räddningen. Så varje gång jag äter banankaka tänker jag på Fiji, som om man bortser från maten på ett visst ställe, är ett fantastiskt land med underbart härliga människor.

Banankaka som räcker till en rejäl fika
150 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 tsk hela kardemummakärnor dom mortlas
Lite salt
100 g hackade hasselnötter

Vispa ihop smör och socker så det blir pösigt. Mosa bananerna och rör i smeten tillsammans med äggen. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt, kanel och kardemumma och rör ner i smeten och häll sist i de hackade nötterna. Häll i en avlång smörad och bröad form. Grädda i c:a 35-45 minuter på +175 °C. Känn med sticka, den ska inte bli kladdig. Smaklig fika!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara